Extuder Nedir?

Ekstrüder (Extruder) Nedir?

Ekstrüderler , plastik borular, kaplamalar, contalar, plastik levhalar ve çubuklar dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi oluşturmak için kullanılır. Ekstrüder, seçilen bir plastik reçine türünden az çok sürekli uzunluklarda plastik kesitler üretmek için kullanılan makinedir. Birlikte ekstrüzyon, ofset ekstrüzyon, yönlendirilmiş ekstrüzyon, üst kaplama ekstrüzyon, soğuk ekstrüzyon, ram ekstrüzyon ve çok daha fazlası gibi bir dizi ekstrüzyon tekniği mevcuttur.

Bir termoplastik ekstrüder için temel unsurlar, genellikle elektrikle ısıtılan boru şeklinde bir fıçıdır; namlu içinde dönen bir vida, tokmak veya piston; ekstrüde edilecek malzemenin vidaya, şahmerdana veya pistona beslendiği bir uçta bir huni; ekstrüde edilmiş kütleyi şekillendirmek için karşı uçta bir kalıp.

Extruder Vidaları

Ekstrüder Vidası, ekstrüderin kalbidir ve doğru tasarım ve yapı malzemelerinin belirlenmesi çok önemlidir. Pek çok ekstrüder genel amaçlı tasarımlarla sağlanır ve diğerleri optimize olmaktan uzak tasarımlarla sağlanır. Ekstrüzyon vidaları, bariyer tasarımlarının artan kullanımından ve namluda yivli bir besleme bölgesinin kullanılmasından kaynaklanan daha büyük kesme kabiliyetine sahip olma eğilimindedir. Kovandaki yivli besleme bölümü ile birlikte vidadaki sığ bir besleme bölgesi kanalı da kesme ve malzemenin daha agresif bir şekilde beslenmesini sağlar.

Kullanılır;

·        Sert ve esnek borular ve elektrik boruları için hatlar

·        Telelink kablo kaplama sprinkler sistemi

·        Tarımsal amaç

·        PVC/PE vb. malzemelerde su kanalizasyon temini kimyasal gaz uygulaması.

·        Emme hortumları için hatlar

·        Putta boruları

·        PVC, PE, PP, ABS, Naylon vb. kanallı küçük manşonlar ve tüpler.

Tek Vidalı Ekstruder (Mono Extruder)

Tek vidalı ekstrüderler en yaygın kullanılan ekstrüderlerdir. Reçineyi kalıptan dışarı itmek için kullanılan vida, vidalı ekstrüderin önemli bileşenidir. Eskiden lastik vida kullanılırdı ancak lastik vida polimere yeterli miktarda kesme veremiyordu. Bu nedenle, beslemeden boşaltmaya giderken polimer üzerinde daha fazla çalışma uygulamak için beslemede daha derine başlayacak ve ölçüm bölümünde kademeli olarak daha sığ sivrilen vidalar tasarlandı.

İkiz veya Çoklu Vidalı Ekstruder AB-ABA(CDEFG)

Vida genellikle değişken hızlı bir motor ve dişli kutusu tarafından tahrik edilen sıkı oturan bir namlunun içinde bulunur. Mütevazı boyutlu ekstrüderlerde bile saatte birkaç ton plastiği işleyebilen oldukça verimli bir cihazdır. Vida besleme bölümü, kompresör ve ölçüm bölümü olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır.

Extruder Makineleri

Plastiklerin işlenmesiyle ilgili olarak kullanılan en yaygın yöntem bu makinalar ile yapılmaktadır. Plastik ürünlerin işlenmesi için son derece önemlidir. Extruder makinalar, plastik ürünlerde istenen ölçülerde kesiksiz şekilde plastik elde etmek için kullanılır. Ekstrüzyon makinesi ya da işlemi olarak tanımlanan bu makinelerde genelde plastik borular ya da profiller üretilmektedir.

Extruder makinası için çalışma prensibi, aşamalara ayrılmış ünitelerden geçen plastiklerin her bir aşamada işlenmesinin bütünüyle oluşur. Temel olarak huni, vida, silindir aşamalardan oluşmaktadır. Her bir aşamada işlemeye giren malzemeler, hızlıca her ünitede işlem süreci sonrasında bir sonraki adıma geçer ve tüm adımların tamamlanmasıyla istenen kalıpların üretilmesi de bu sayede tamamlanmış olur.